DIY & Music & Guitar & Beer & Tech

Torrhumlings-experiment

Inspirerad av Hannes tänkte jag testa att torr-humla ‘fulöl’ med humlesorterna jag hade hemma och se lite olika effekter de gör. Köpte ett gäng Jenlain lageröl. 25cl flaskor (trevligt att ha). Hemma hade jag cascade och simcoe i båda två pelletsform . Jag förberedde 6 flaskor som jag torrhumlade. Tanken var att testa cascade, simcoe och 50/50 simcoe + cascade. 3 flaskor skulle öppnas efter 3 dagar och ytterligare 3 efter en vecka. Mest för att se vad som händer och att testa ‘myten’ att det ska vara ‘bättre’ att torrhumla kortare tid (typ 3 dagar) och kanske flera gånger. Det har jag läst om i flera olika forum, kändes vettigt att testa. Tog inte så många bilder men här kommer den ena:

Längst till höger står originalet. Lätt att se eftersom den har ‘pilsner-utseende’ och de andra ser ganska grumliga ut. Detta är 3-dagars batchen. Så hur blev det? Helt klart blev ölen bättre och doftade mycket godare än originalet. Lite gräsiga i smaken men de doftade bekant. Cascade var lite rundare och lite mildare men bekant citrusaktig. Simcoe var lite fräschare med skarpare blommighet. Blandningen var lite konstig, nästan som att ‘effekten’ av torrhumlingen blev minst här. Som att just dessa sorter ‘tog ut’ varandra lite grand.

7 dagars flaskorna var klart bättre. Hoppades på precis tvärtom dock. Hade läst om att andra bryggare brukar köra två gånger 3-4 dagar istället för en gång 7 dagar. Nåväl, visade sig nu med just dessa humlesorter att en vecka fungerar alldeles utmärkt. Ölen blev lite klarare också efter 7 dagar. Antar att humlen hade hunnit lägga sig mer kompakt i botten. Simcoe påmminde mycket om Brew dogs Punk IPA. Cascade var en aning fylligare. Slutsatsen är att humlesorterna i 50/50 mixen konkurrerar med varandra. Kommer testa lite olika ratio i nästa bryggningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.