DIY & Music & Guitar & Beer & Tech

New gear: Refraktometer

Ja, då är man en ägare av refraktometer. Hannes tipsade om att införskaffa en sådan på ebay eftersom det blir billigare så (jämfört med att köpa t.ex. på humle.se för ~600:-). Den kostade $29 (med gratis frakt!) vilket är ungefär 200:- för den med högsta spannet 0~190° Oe Oechsle 0~38° KMW 0~44% Brix.

De värdena som är intressanta är 0-190 Oechsle vilket motsvarar 1000-1190 gravity som en vanlig hydrometer visar. Detta är dock endast för icke-fermenterande vört. Med andra ord använder man Oechsle skalan för pre-boil och under koket. Så fort vörten börjar fermentera (alkohol bildas) blir Oechsle skalan felaktig. Men då kan man använda andra intressanta skalan – Brix. Säg att uppmätt SG värde blir 7.5% Brix och OG var på 1060, då kan man med hjälp av beer-smith omvandla (korrigera) till korrekt SG/FG värde. I ovanstående fallet blir korrigerade värde SG=1011 precis som hydrometer visar. Läser man Oechsle värde då, visar den 1030 vilket är helt fel. Men paranoid som jag är så kommer jag alltid använda båda två (hydrometer och refraktometer) för SG/FG värdena. Om man inte har beer-smith så finns det formler på nätet för korrigering, dock är korrigeringsfunktionen icke-linjär – detta gör det svårt att enkelt korrigera utan t.ex. Matlab eller liknande program. Det finns förenklade approximationer men de avviker ganska mycket för starkare öl (>1060 OG).

Så ser den ut:

Och på säljarens bild ser man hur det ‘ser ut’ när man tittar genom den:

Slutsatsen är att det är en rolig pryl, denna kommer med ATC auto-temperature-correction vilket innebär att den auto-korrigerar i spannet 10-30 C. Får se hur nyttig den visar sig i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.