DIY & Music & Guitar & Beer & Tech

New Gear: Fermenteringssval

Det var en varm sommar dag med 25 grader ute och ibland nästan 28 grader inomhus. Arbetsrummet där jag har jästunnor vetter mot söder – mycket varmt. Suget att brygga öl smög sig på men jag insåg att det är för varmt. Eftersom jag inte ville vänta, hade jag inget val än att bygga en fermenteringssval! Jag bestämde mig att bygga någon slags reglering av temperatur i en isolerad låda med is som energikälla. Det skulle finnas en isfack och ‘cooling chamber’ ovanpå.

Allt började med denna ‘avancerade’ skiss:

Sedan utvecklade jag den mer och mätte noggrant alla delar jag skulle behöva. Kom på att Magnus gillar också att bygga saker så jag delade mina tankar och diskuterade med honom vad som skulle gå att göra och vi bestämde oss att ta en lördag och försöka bygga det. Magnus gav mig en bra idé för ‘dörrlösningen’. Att ha den ‘toppmatad’. Först tänkte jag ha en vanlig dörr på framsidan. Men toppmatad sval visade sig vara lättare att tillverka och gav stabilare konstruktion. Dessutom är det lättare att föra ner en tung öltunna än att ‘bära in’ den på framsidan. Jag googlade runt och blev inspirerad av liknande lösningar. Innan byggdagen funderade jag vilken slags termostat jag skulle använda. Först tänkte jag att bygga en från scratch men till slut pallade jag inte eftersom jag ville brygga öl så fort som möjligt. Jag hittade en ganska prisvärd termostat hos Elektrokit här i Malmö (kostade cirka 100:-). Först kopplade jag upp en enklare krets bestående av en termostat, termistor, termometer, datorfläkt och en strömkälla:

Testade att det fungerar först – worked like a charm. Ställde termostaten att slå på strömmen till fläkten när temperaturen går över en (inställningsbar) tröskel – typ 20C. När helgen kom, Magnus hämtade upp mig och så åkte vi upp med skisserna till k-rauta. Det var mycket smidigt att få plywooden och konstruktionen sågat enligt måtten:

Nedan kommer lite mer bilder under processen:

Nu var det nästan färdigt, bara att försluta med lite plywood. Nedan kommer bilder på färdig sval och hur ser det ut med tunnan placerad inuti.

Materialet kostade runt 500:- där skruvarna var hela 100 spänn. Glömmer alltid att sånt kostar ganska mycket. Frigoliten kostade runt 200:- men jag köpte mer än vad jag behövde. Plywood kostade också runt 200:-. Sen var det bara att testköra den. Efter cirka halvtimme kunde den kyla ner till ~18 grader medan det var 26 grader i rummet. Inte så illa.

Jag kunde plötsligt brygga i mitten av sommaren! Jag bytte ut kylklampar mot 2l cola PET flaskor som varar i två dygn innan man måste byta ut dem. Man kan även vända termostaten åt andra håll ifall det är för kallt i rummet och placera kanske en glödlampa istället för is för att öka temperaturen inne i svalen. Det som jag skulle kunna göra mer (vilket jag redan börjat) är att bygga en liten smidig låda för elektroniken med stor potentiometer som reglerar när termostaten bryter strömmen.

Vad jag kunde göra bättre var att bygga en aning mindre sval. Rättare sagt att mäta precis hur mycket utrymme en tunna behöver. Detta hade gett mindre energi-förlust och förmodligen längre tid mellan byten av isflaskor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.