DIY & Music & Guitar & Beer & Tech

Då var det dags för första öl!

Så var det dags att bygga sin första öl. Efter många om och men bestämde jag äntligen att börja med ölbryggandet. Jag hade bestämt mig länge sen men i brist på tid (den gamla fina ursäkten) dröjde det ett par år men nu är vi här. Inspirerad av några vänner, främst av Hannes, Daniel och Pär, gav jag mig i jakt på den goda färska ölen.

Först och främst kollade jag vad andra bryggare brukar ha och alla ‘måsten’ främst när det gäller utrustning. Till första bryggande lånade jag tre saker: kastrull, vörtkylare och kapsyleringsmaskin.  Dessa skaffade jag några veckor senare, genom MaltMagnus och ett fynd på blocket.se (lönar sig tydligen att ha ett öga på andrahandsmarknaden – fler bryggare i landet än vad man skulle tro). Bestämde mig att köra med ‘tunna-i-tunna’ metoden, verkade vara ganska straight-forward och enkelt att tillverka hemma. Jag blir ändå glad om jag kan tillverka något ‘med händerna’ så jag gav mig på det direkt:

Sen upptäckte jag att alla små flisor från borrandet ställde till det för senare rengöring. Först försökte jag att slipa ner dem. Don’t do it 🙂 Enklast var det att använda ett rakblad eller liknande som man viker ner mot ytan och skär av allt som sticker ut. Det gick betydligt bättre och resultat blev något såhär:

Man ser avskurna flisor som jag spolade bort och då var man klar med ‘durkslaget’.

Med denna förberedelse var jag redo att brygga första ölen:) Vad jag bryggde exakt kommer i nästa inlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.