American Hoppers v1
Tanken med denna öl var att brygga en ganska lätt american pale ale. Lagom till sommaren. Jag beställde varor till två ganska lika batchar. Några nya saker provades nu. Whirpooling, kallkrasch, användning av hävert och försökte även bli klok på pellets vs. kottar som humle.
Datum
2013-06-30 bryggdagen
2013-07-10 tappade om till sekundär och tillsatte torrhumle
2013-07-17 flasktappning
Malt/tillsatser i kok
3200g Pilsner malt (Svensk)
500g Munich 25 malt
500g Vienna 100 malt
500g Cara plus 10 malt
1 krm protafloc @ 5min
Humle
30 g Magnum 14% @ 60min
15 g Cascade 6% @ 20min
10 g Cascade 6% @ 15min
10 g Ammarillo Gold 8.5% @ 12min
10 g Cascade 6% @ 10min
10 g Simcoe 10% @ 10min
10 g Ammarillo Gold 8.5% @ 8min
10 g Cascade 6% @ 5min
10 g Simcoe 10% @ 0min
10 g Cascade 5.5% @ 0min
20 g Sorachi Ace 12% torrhumling 7 dagar
20 g Belma 11% torrhumling 7 dagar
60 g Cascade 6% torrhumling 7 dagar
Jäst
San Diego Super WLP090
Tillsatser
5.5 g rörsocker per liter öl för kolsyra
Värden
17 liter
mäsktemp 67C i 60min
mäsktemp 73C i 10min
og 1050
fg 1016
ibu 76.5 (estimated)
abv 4.5%vol
efficiency 59.4%
kostnad 294 kr
Dagen började som vanligt med att koka massa vatten och städa och förbereda i köket. Jag fick lite intressenter/medhjälpare sugna på att se hur det går att brygga öl. Magnus och Anders kom i efterhand runt kl. 1300 när jag redan hade kokat upp vatten som användes till mäskningen. Senare fick vi även ett kort besök av Ed och Johan.
Magnus häller ut malten och Anders hjälper med tappningen på ovanstående bilderna. För att desinficera häverten använde jag aktivt syre (som man inte måste spola med rent vatten). Häverten är med pump som starkt rekommenderas – fungerar väldigt smidigt. Jag använde två kastruller under koket för att jag ville laka ut så mycket så möjligt. På bilderna nedan syns hur en snygg kon bildades efter whirpoolingen.
Allting gick väldigt smidigt och relativt fort. Det är faktiskt både roligare och lättare att ha lite hjälp under bryggningen.
Under koket använde jag bara pellets. Läste mycket om whirpooling och alla verkar tycka att det blir lättare att få en kon i botten av kastrullen om man använder pellets eftersom det blandar sig bättre med slaggprodukterna till en formbar gegga. Det gick kanonbra. Sen använde jag hävert att föra över ölen till primären. Paranoid som jag är, förberedde jag även saftsilen och tappade genom den. Men det visade sig ganska onödigt, man kan mycket väl bara tappa direkt eftersom väldigt klar öl sipprade genom häverten. Good to know.
Det blev 15l vört när koket blev färdigt med OG på 1064. Det tyckte jag var lite väl mycket för en lätt pale ale så jag kokade upp 3l vatten och hällde i vörten. Då hamnade OG på 1054 vilket kändes mycket bättre. Plus att det blir mera öl – heja sommarn! Problemet blev dock att vörten blev varm igen (jag hällde i utspädningsvatten efter nedkylningen av vörten). Termometern visade 32 grader – inte lätt att kyla ner utan spiralen. Först trodde jag att det skulle gå att kyla ner vörten till önskad temperatur i min nybyggda ölsval (mer om det i kommande post!). Men det visade sig mycket svårare än jag trodde. Anders övertalade mig till slut att desinficera kylspiralen och kör med den. Vips så var vi i köket igen och kylde ner vörten på 5min 🙂 fantastiskt litet verktyg denna kylspiral. Sen var allt klart för att pitcha in jästen vilket vi gjorde och sen var det bara att ställa tunnan inne i svalen. I rummet var det ungefär 28 grader (mitt i julivärmen). Men svalen höll temperaturen på trevligare 20 grader. Öl jäste i primären 10 dagar och sista två av den tiden kallkraschade jag den. Efter 2 dagar vid ~13grader, tappade jag om till sekundären och tillsatte torrhumle. Ölen var ju väldigt klar och jästkakan var väldigt kompakt. Även nu använde jag hävert – mycket smidigt. Passade på att mäta SG = 1016. Helt ok men tänkte att det kommer jäsa lite till. Det ville inte ölen 🙂 Så efter en vecka till i sekundären tappade jag ölen på flaska. FG var likadant som SG.
Så hur smakar det? Mycket annorlunda än ‘vanlig amerikansk pale ale’. Som vanligt så är det svårt att sätta ord på det. Tror att både sorachi ace och belma bidrog med apelsinskal och bourbonsmaker och dofter som inte är så vanliga i denna stilen. Själv har jag aldrig druckit liknande öl. Kunde inte få någon referens till någon annan ‘kommersiell öl’. Fruktig, somrig, väldigt lättdrucken – perfekt sommaröl. En dryg vecka senare bjöd Magnus oss på lite utegrill och jag tog med mig ett antal flaskor för provsmakning. Om jag inte minns helt fel så gillade alla den 🙂 Jag hade ingredienser för kommande batch som skulle vara ganska lik men med andra humlesorter och en annan jäst. Mer om den i kommande inlägg.
Slutligen två bilder på ölen i glas; på bilden till vänster har ölen varit en vecka på flaska och på den till höger 2 månader.