DIY & Music & Guitar & Beer & Tech

Hur gör man förkultur? Och varför.

Till min andra öl-batch testade jag att göra en förkultur (yeast starter). I många amerikanska bloggar och forum verkar det vara ett populärt steg i bryggningen och vissa påstår även att det är ett måste. Varför vill man göra det? Ett litet paket flytande jäst räcker inte för en ‘optimal’ jäsprocess enligt folk som kan sina grejer när det kommer till ölbryggning (mrmalty.com, beerSmith.com osv). Vad det innebär är att man vill starta jäsningen så fort som möjligt. Det innebär att man vill minska infektionsrisker avsevärt, minska utveckling av s.k. off-dofter och öka chanser att jäsning blir så komplett som möjligt  då lite jäst kan sluta ‘orka’ konvertera socker till alkohol och slutligen korta ner jästiden – för vi vill så klart smaka av ölen så fort det bara går :).

Det man egentligen gör är en pytteliten batch öl. Vad det kommer göra i praktiken är att det kommer göra lite jäst till mycket jäst. Man kan givetvis köpa t.ex. två paket jäst från början men ett paket kostar ~80:- så det blir lite kostsamt i längden. Vi hembryggare är inte direkt ‘snåla’ – vi gör detta för det är roligare än att bara köpa! I detta ‘recept’ användes cirka dubbelt så mycket jäst (eller kanske lite mer…) än ett paket. Man gör cirka en till två liter lite beroende hur mycket jäst man behöver vilket i sin tur beror på hur stark öl man vill brygga. Här visar jag hur jag gjorde en liter som visade sig mer än tillräckligt för att (snabbt!) jäsa min ~9% DIPA. Vad man behöver visas på nästa bild:

Man ser en Erlenmeyerkolv (e-kolv), ett jäst paket, malt-extrakt och alu-folie. That’s about it. Vi kommer behöva 100g extraktpulver och en liter vatten. Effektiv tid spenderad på att göra en förkultur är kanske en halv timme men det bör göras 24-48h innan bryggdagen. Kom ihåg att jästen behöver tid att föröka sig i den ‘goda’ maltextrakten.

Så här går det till:

  1. Tillsätt ½ liter varmt kranvatten till kolven. Häll i 100 g torrt maltextrakt. Extraktet är verkligen klibbigt och kan flyga/hamna överallt, så om du har en tratt är detta ett bra tillfälle att använda den. Om inte, ha bara  tålamod och försöka att inte lägga i för mycket på en gång. Snurra kolven tills extraktet är helt upplöst.
  2. Tillsätt vatten till kolven så att 1L vätska totalt finns i kolven – det finns markeringar på sidan. Sätt kolven på spisen och slå på värmen till den lägsta inställningen och öka successivt.
  3. Håll lösningen på strax under kokning i 15 minuter. Dessa saker kokar över mycket snabbt, så håll ett öga på den. Det finns inget behov att koka lösningen kraftigt, det huvudsakliga målet är att sanera lösningen och insidan av kolven.
  4. Täck kolven tätt  med en liten bit aluminiumfolie, och ta bort från värmen. Låt den svalna i 30 minuter på spisen, och flytta den sedan  till kylskåp för att svalna ordentligt under ett par timmar.
  5. När kolven är tillräckligt sval för beröring (eller under 25C), ta försiktigt bort folien och häll i jästen. Skaka kolven kraftigt för att fördela jästen och för att få syre i lösningen. Sätt tillbaka folien och låt den sitta tätt tills bryggdagen.
  6. Man kan skaka kolven flera gånger om dagen tills det är dags att använda det i brygget. Detta kommer väcka jästen tillbaka till liv och lösa mer syre till förkulturen.

Lite bilder under processen:

Efter 12h kommer ett tjockt lager jäst bildas i bottnet av kolven. När det är dags att tillsätta förkulturen till vörten, skakar man ordentligt, väcker jästen från dvala och häller hela innehållet i vörten. Jag har läst att vissa häller ut (‘kastar’) allt utom just jästkakan och häller i bara den. Vet inte om detta är bättre eller sämre. Att hälla i hela lösningen (lilla vörten) har producerat en jätte god öl som ni kan läsa i kommande inlägg.

Förkulturen omskakad och redo att tillsättas i vörten

Det är allt. Lätt som en plätt. Roligt och smått nördigt i varje fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.